persbericht

Nieuwe poëziebundel van Tjeerd Buwe

Mimiek van het Denken


PERSBERICHT

Landschap van verlangen.

Vanaf vandaag is er een nieuwe bundel uit van Tjeerd Buwe: Mimiek van Denken. Het is een toegankelijke serie recente gedichten die voornamelijk de schoonheid van het landschap beschrijft.

De poëzie van Tjeerd Buwe wordt gekenmerkt door een duidelijk ritme en een sterk beeldend karakter. In een beperkt aantal - vaak korte - regels wordt een beeld geschetst of een gevoel beschreven. Gevoelens en emoties zoals eenzaamheid, verlangen of verdriet worden krachtig neergezet zonder dat het subtiele woordenspel eronder lijdt.

Over de schrijver

Tjeerd Buwe (pseudoniem van Prof. Dr. Tjeerd B. van Wimersma Greidanus) debuteerde in 1956. Tijdens zijn Utrechtse middelbare schooltijd aan het Stedelijk Gymnsaium was hij redactielid van de schoolkrant APOPHORETA. Door de lessen Nederlands van docent dr. J.C. Brandt Corstius raakte hij geinteresseerd in poëzie. In het bijzonder de beweging van 50 en speciaal in de poëzie van Hans Andreus.

Daarop is Tjeerd Buwe zelf succesvol aan het dichten geslagen. Na het behalen van de eerste prijs in een poëziewedstrijd, t.g.v. de Boekenweek 1956 duurde het lang eer hij weer in actie kwam op poëtisch terrein. Eerst was daar de militaire dienst, gevolgd door hard studeren, uitputtend roeien en coachen en...natuurlijk de liefde.

Weliswaar werden er gedichten gepubliceerd in de Utrechtse Studenten Almanak van het Utrechts Studenten Corps maar van dichten kwam in die periode van zijn leven niet veel.

Eind 70-er jaren was daar dan toch weer een poëtische oprisping: de

publicatie van "Vlinders op Kousevoeten" (uitgeverij "De Beuk", stichting

voor literaire publicaties, Amsterdam). Tjeerd Buwe was lid van de Vereniging van

Utrechtse Schrijvers en publiceerde 3 gedichten in hun blad Rivaal.

Hoogleraarschap, maatschappelijke en sportieve beslommeringen (o.a. chef de Mission van de Olympische Spelen in Los Angeles) gunden hem geen ruimte voor poëzie. Maar na zijn professionele carrière gaat het dichtershart sneller kloppen en is hij weer hij nauw betrokken bij culturele manifestaties van de Universiteit Utrecht, lustrumacties en culturele zondagen. Van Wil-Jan van den Akker, hoogleraar bij de faculteit letteren van de UU en zijn vrouw dichteres Esther Jansma leert Buwe dat het schrijven van poëzie slechts voor een klein deel inpiratie en voor een heel groot deel hard werken ("transpiratie") is. Bewust en met regelmaat tijd vrijmaken: dan lukt het! Soms.

Doordat Greidanus met een zekere regelmaat toneelspeelt bij de Koninklijke Rederijkerskamer "Jan van Beers" te Utrecht (waarbij hij ook uit eigen werk voorlas tijdens poëzie-avonden), kwam hij in aanraking met Monique Kortbeek, een begenadigd amateuractrice uit Driebergen.

In het kader van genoemde culturele zondagen trad Greidanus meermalen op als Nicolaas Beets samen met Monique Kortbeek, die Belle van Zuijlen vertolkte. Samen vormden zij ook het duo "Belle en de Beets". Dit contact leerde, dat ook zij te weinig deed met haar oorspronkelijke opleiding aan de kunstacademie. Dit leidde uiteindelijk tot het plan om op een gezamenlijk moment creatief te zijn.

Dichterlijke sfeer

Thans wordt in het atelier van Plan de Campagne, gelegen op het idyllische Landgoed Noordhout te Driebergen, wekelijks geschilderd (door Monique) en gedicht (door Tjeerd Buwe). Vooralsnog lijkt deze samenwerking zijn vruchten af te werpen in zowel geschilderde als poëtische vorm. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Monique's bureau "Plan de Campagne productions" deze nieuwe uitgave verzorgde van Tjeerd Buwe's 2e officiële bundel "Mimiek van Denken". Hierin is zijn 1e bundel "Vlinders op Kousevoeten" integraal opgenomen en aangevuld met evenzovele gedichten uit heden en verleden.

Het prachtige Utrechtse Landschap en het directe contact met alles wat groeit en bloeit zijn een nieuwe bron van inspiratie voor Tjeerd Buwe. Het uitbrengen van een nieuwe bundel (de derde) met de titel Landschap van verlangen heeft inmiddels plaatsgevonden

In samenwerking met de twee accordeonisten Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran zal Tjeerd Buwe de komende tijd zijn gedichten voordragen op verschillende plaatsen in het land.

Zie agenda op www.acmel.nl

homepage Accordéon Mélancolique