EEN PASSIEVE DIRIGEERSLAG ???

Als u dit leest is het al een aantal maanden geleden, dat ik een cd aangereikt kreeg van het duo "ACCORDEON MELANCOLIQUE" met de vraag deze eens te beluisteren. Als je nieuwsgierig bent naar het accordeongebeuren in Nederland heb je dan toch iets van: het is een grote eer te onderzoeken wat dit nu weer is.

 OVER SNEEUW EN PLEZIER

Ik ging op familiebezoek in Limburg en had de cd in mijn tas gestopt. Laat het nou gaan sneeuwen! Baggeren in de sneeuw is niet mijn favoriete bezigheid dus ik kon geen kant uit. Ik ging in de flat voor het raam in een luie stoel zitten, het uitzicht was magnifiek en buiten was het heel stil. Dus zette ik de cd op en las het bijbehorende verhaaltje in het doosje aandachtig door. Al de eerste tonen van de twee accordeons brachten me meteen in de stemming.

Want beste lezer(es) van dit artikel, zoiets moest je meer kunnen kopen. Want je geld besteden aan dingen, die je nodig hebt, is niet moeilijk. Ga je echter voor je plezier een cd kopen, van wie dan ook, dan zou je eerst meer willen weten, ja toch!

MIJN ERVARING MET DEZE CD

Bij deze schrijf ik voor jullie een stukje ervaring, zodat je weet dat het geld, aan deze cd besteed, goed besteed is.

Je hoort twee accordeons in pur sang samenspel. De fantasie van de voordracht is scheppend, ze halen er uit wat er in zit. Er is dynamiek, harmonie en bijzondere muzikaliteit en luister je goed, dan ontdek je steeds weer iets nieuws en dat het waar is. Je hoort ook heus geen perfecte dingen en dat is nou juist de charme van het geheel, want let maar eens op het opengaan van de kleppen in het accordeon of op de balgvoering en de techniek van het samen-spelèn..

ELK STUK EEN SCHILDERIJTJE

Elk stuk is een schilderijtje, dat door zijn uitstraling geluk wil overbrengen. Je hoort geen slagwerk of contrabas en helemaal geen techno hoogstandjes van de elektronica van deze tijd. En toch zijn er leuke effecten te horen. Na een tweede en derde keer te hebben geluisterd, ga je meestal "zappen" naar andere nummers.

Bij deze cd is het aan te raden even te wachten en je zult horen, dat er weer nieuwe muzikale verrassingen komen. Later regel je het zelf wel, ik bedoel maar.

 

 

BALANS IS O ZO BELANGRIJK

Kortom, de repertoire-keuze lijkt in balans te zijn. Balans, dat is oh, zo belangrijk bij een optreden. De dirigent, die voor een orkest staat, doet er alles aan om dat aspect heel goed uit te voeren. Dáárom moet je als muzikant scherp op die man of vrouw letten. Niet even, maar constant. Want mis je de passieve dirigeer-slag dan lig je eruit en wel meteen.

Deze cd van Accordéon Mélancolique mist die slag niet en (let op) de helderheid van het spelen en de stiltes die de juiste duur hebben, geven je het moment van erkenning dat het zo en niet anders moet zijn.

SMAKEN VERSCHILLEN, dat weet ik ook wel, maar al met al wens ik de kopers van deze cd veel luister- en (wie weet) leerplezier. Laat je ervaring eens weten aan het duo.

De Accordeontheek in Alkmaar (072 5150820) levert hem, ook thuis en je kunt hem ook bij Jean-Pierre Guiran in Driebergen bestellen, (0343 513432) die hem dan opstuurt. Contact met hem op internet e-mail j.p.guiran@acmel.nl

Jan Vlug Zaandam, KLANK Juli 1999

Accordéon Mélancolique