Spannende

ontspanning in

De Buitenplaats

Philip Baumgarten, Jean-Pierre Guiran, Cherie de Boer, Domi Aerts na gedane arbeid.


Spannend was het, voor Noortje Kuipers, die steeds maar weer mooie concertuurtjes in De Buitenplaats weet te organiseren, voor de musici die voor het eerst samenspeelden en voor ons, het publiek.

Ontspannend was het ook, voor de musici die zichtbaar van de ‘chemie’ genoten en voor het publiek. Accordéon Mélancolique, bestaande uit Chérie de Boer en Jean-Pierre Guiran, waren voor dit concert samengebracht met Philip Baumgarten, contrabas, en Domi Aerts, gitaar. Zes van de dertien nummers speelden zij samen.

‘We hebben vanmorgen een uurtje geoefend’. Maar dat was niet te merken, niet in de Schotse Highland Reel, waar bij je nauwelijks kon blijven stilzitten en ook niet in de andere nummers, zoals in de verfijnde uitvoering van Orpheo Negro. Het viertal leverde een uitgebalanceerd samenspel met een soms jamsession-achtig karakter. Maar ook Accordéon Mélancolique bracht spanning en ontspanning in een veelzijdig repertoire, waarin zowel vurige Zuid-Amerikaanse klanken als de Franse java en Indonesische krontjongmuziek een plaats hadden, evenals een verfijnde, melancholieke tango van Carlos Gardel, en Le Cygne van Saint Saëns. Bij dat laatste stuk zou ik graag een rol voor de gitaar hebben gehoord. Het duo maakte waar wat in het programma stond:

‘Hun essentie is, dat zij in staat zijn de vorm achter zich te laten. Klanken roepen een sfeer op, een spanning. Zij voelen die goed aan en horen ook wat die spanning weer aan nieuwe klanken (en, voeg ik daar aan toe, aan stiltes) dicteert.’ De meer dan 200 luisteraars gaven uiting aan hun beleven met enkele ‘open doekjes’ en een warm slotapplaus.

J.R. in Dorpsklanken (Eelde en omstreken)

homepage Accordéon Mélancolique