Gekibbel en geflirt bij duo Accordéon Mélancolique


Concert : "Accordéon Mélancolique" (Jean Pierre Guiran en Cherie de Boer)

Gehoord: WESTZAAN 9 november Zuider Vermaning.

De accordeon: voor velen is de naam van dat instrument synoniem voor smartlappenmuziek in een rokerige kroeg. Dat het ook anders kon bewezen jaren geleden accordeonisten als Harry Mooten en Johnnie Meijer al, de eerste presteerde het om een album met Bach's orgelwerken, gespeeld op z'n accordeon, te laten verschijnen. Meijer wist de accordeon te introduceren als volwaardig jazzinstrument.

Dat het nog steeds anders kan bewees nu het duo Accordéon Mélancolique dat gistermiddag een concert gaf in de Zuider Vermaning te Westzaan met een programma van eigen composities, volksmuziek, mussettes, tango's, klezmer, kortom muziek uit alle werelddelen. Als geen ander etaleerden zij de grote mogelijkheden van hun instrument in balgvoering en toucher.

In zigeunermelodieën, klinkt het instrument, ingetogen bespeeld, als een hartstochtelijk klagende viool. Dan weer weten de twee met bravour en felle uithalen, de dynamische mogelijkheden van het instrument uit te buiten. En ook met "Petite Fleur" in een bijzonder fraai arrangement, uiters subtiel van balgvoering gespeeld, weet het duo het publiek aan zich te binden

De tango's "Volver" en "Olé Guapa", bekend geworden door Malando, kregen gisteren een vertolking met een ingehouden hartstocht, ontroerend van schoonheid, terwijl de eigen compositie "Parade des Poules" gewijd aan hun pluimveestapel met onder meer 60 kuikentjes, en dus met klanken van piepende kuikens en kakelende kippen, juist uitbundig van vrolijkheid was. Uiterst virtuoos toonde Guiran zich in een Schotse volksmelodie, waarin hij op onnavolgbare wijze de fiddle imiteerde, kundig bijgestaan door secondante de Boer. Samenspel van de bovenste plank, of, zoals ze het zelf in hun folders uitdrukken: "Twee accordeons flirten, dagen elkaar uit, kibbelen en omhelzen elkaar"

JAAP WIJNANDS

Noordhollands Dagblad 10 november 2003

homepage Accordéon Mélancolique