Een zeer swingende show


Zwaarmoedig of droefgeestig, dat is volgens de Van Dale melancholiek. Het optreden van het duo Accordéon Mélancolique in het Parool Theater voldeed echter niet aan die beschrijving.

Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer gaven op hun accordeons juist een zeer swingende show weg. Het duo speelde ruim een uur lang nummers van zijn nieuwste cd, le Nid Aimé (het beminde nest).

Ze haalden de inspiratie voor de voor het grootste gedeelte zelfgeschreven stukken uit de ellende rond hun huis in Driebergen.

Guiran en De Boer hebben problemen met een projectontwikkelaar die ze weg wil hebben. Wie echter alleen droevige liederen verwachtte, kwam bedrogen uit.

Het publiek kreeg een zeer breed scala aan muziek te horen. Van Frans chanson via Venezolaanse wals naar opzwepende merengue. Guiran en De Boer draaiden er hun hand niet voor om. Het was moeilijk stil te blijven zitten en je werd gewoon vrolijk van het optreden. De muzikanten lieten zien zelf ook te genieten van het optreden. Dat kwam vooral tot uiting toen ze een naar hun in de zaal aanwezige oom Carel vernoemd lied vertolkten. De duimen omhoog van oom brachten een nog grotere lach op de gezichten van het duo.

Toch was er wel ruimte voor enige melancholie. Bij het titelnummer was het moeilijk de ogen droog te houden. Je voelde echt het verdriet om het zo beminde nest. Het leek wel of Guiran en De Boer alle ellende rond hun woning van zich afspeelden. De woorden van een bezoeker spraken boekdelen. ''Gelukkig is er de accordeon.'' Met Guiran en De Boer komt het dus vast wel goed.

© CURT SIMONS, Het Parool, 25-10-2006

homepage Accordéon Mélancolique