Het Publiek werd er stil van


De komst van de zomer bespoedigen. Dat wilde het duo Accordéon Mélancolique dinsdag: Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer, met een zeer breed scala aan muziek op hun geliefde accordeon, waarbij ze nummers speelden van hun vier cd's. 

Het werd een swingende show, waarbij het publiek moeilijk stil kon blijven zitten. Het duo nam je mee op muzikale wereldreis naar vooral zonnige bestemmingen. Van Franse chansons via Argentijnse tango's naar rauwe Amerikaanse blues - niets was Guiran en De Boer te veel. Daarbij viel op dat de musici zichtbaar genoten van het optreden. Dat werkt aanstekelijk op het publiek.

De oproep van Guiran de buurman of buurvrouw even vriendschappelijk in de arm te knijpen, werd direct opgevolgd. Het leidde tot hilarische taferelen tussen totale onbekenden van elkaar.

Accordéon Mélancolique slaagde er al met al in een zomers gevoel los te maken in het Parool Theater. Je had echt het gevoel met een glas wijn in de zon op een balkon, terras of in het park in Parijs, Madrid of Buenos Aires te zitten.

Toch ontbrak enige melancholie niet. Ze lieten horen dat chansons van Brel en Trenet prachtig uitgevoerd kunnen worden op de accordeon. Het publiek werd er stil van.

Maar dat duurde dat niet lang, want Guiran en De Boer zorgden steeds snel weer voor een vrolijke noot.

Ze speelden uiteindelijk veel langer dan gepland. Het publiek bleef nummers aanvragen. En zelfs na afloop van het optreden was de muziek van het duo nog te horen. Op veelvuldig verzoek werd de laatste cd opgezet. Guiran en De Boer gingen er bijna van blozen.

Bij een Kaapverdisch nummer zei Guiran dat als ze het goed speelden, het vandaag mooi weer zou worden. Laat Accordéon Mélancolique maar veel spelen. Dan wordt het een lange, hete zomer.

© CURT SIMONS, Het Parool, 18-04-2007

homepage Accordéon Mélancolique