Interview in de Telegraaf

Opmerkelijk duo bezorgt accordeon eindelijk nieuw imago
Romantische muziek onder de Euromast
Interview in DE TELEGRAAF 10 augustus 2000
Door Ester Kleuver

In het park onder de Rotterdamse Euromast vindt aanstaande zondag de "Dag van de Romantische Muziek" plaats. Bezoekers kunnen zich de hele dag tussen zeven verschillende podia bewegen om van allerlei soorten muziek te genieten.
Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer vormen sinds 1984 het duo Accordéon Mélancolique. In 1997 speelden zij tijdens de Marshall-hulp-herdenking in Rotterdam voor president Bill Clinton, kroonprins Willem Alexander en premier Wim Kok. Hun allereerste cd "L'imparfait du Coeur"werd in Zweden uitgeroepen tot beste accordeon-cd van 1999.
Geen gewoon duo dus. Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran leken trouwens ook niet voorbestemd om hun brood in de muziek te verdienen. Cherie had namelijk een beleidsbaan, terwijl Jean-Pierre is afgestudeerd in de natuurkunde. Maar met veel oefenen hebben ze de fijne kneepjes van het bespelen van de accordeon onder de knie gekregen.
"Wij moesten het hebben van het improviseren. Dat gaat eerst negen keer fout en dan pas goed. Maar als het eenmaal lukt, gaat er een wereld voor je open. Niet de gemakkelijkste weg, maar het levert wel iets bijzonders op", aldus Guiran.
Aanvankelijk deed het instrument hem niet veel. "Ik kende de accordeon eigenlijk alleen van de Havenzangers, en eerlijk gezegd vond ik er niet zo veel aan. Maar dat werd anders toen ik er op mijn 21ste één leende van een vriend. Ik was meteen verkocht. Die mengeling van vrolijk en droevig sprak mij bijzonder aan.
"Cherie de Boer werd als kind wèl gefascineerd door de accordeon. "Maar doordat ik les kreeg op een manier die me niet echt kon boeien, is ie een hele tijd onder mijn bed verdwenen. Om pas veel later weer te voorschijn te komen.
Het duo Accordéon Mélancolique speelt niet het gebruikelijkste repertoire zoals de meeste accordeon-spelers. Zij hebben duidelijk hun eigen stijl ontwikkeld. Cherie de Boer: "Dat is zo, en daar is ook veel waardering voor.
"Ze spelen dan ook niet het gebruikelijke repertoire, , en laten zich inspireren door 78-toerenplaatjes en Franse chansons. Jean-Pierre Guiran: "Meestal spelen we geen typische accordeonmuziek. Er is daarbuiten zoveel interessant materiaal waar je iets mee kunt doen."
"Er is in het verleden door de wereld van klassieke muziek nooit echt serieus naar de accordeon gekeken. Het was een volks instrument, ideaal voor de kroeg en bij uitstek geschikt voor zeelieden. Dat is nu eindelijk een beetje aan het veranderen."

Zondag vindt de "Dag van de Romantische Muziek" plaats in het park onder de Euromast in Rotterdam.
Gratis toegang. Bij slecht weer wordt het evenement een week opgeschoven naar 20 augustus. Voor informatie over Accordéon Mélancolique 0343-533787 of internet: www.acmel.nl.

homepage Accordéon Mélancolique