CD Critique - Besprechungen - Reviews - Recensies - Críticas

Le Nid Aimé

"Maak een reis in je hoofd en je zal merken dat je herboren terugkomt"

Folkroddels.be

Met Le nid aimé (het beminde nest) brengen Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer, als het Nederlandse duo Accordéon Mélancolique, hun vierde CD uit.
Persoonlijk houd ik minder van de klank van chromatische accordeons dan van deze van diatonische accordeons. Sommige muzikanten echter (denk ik hierbij aan Bert Leemans van EmBRUN en B-Boa) zijn zo'n straffe muzikanten dat ze er moeiteloos in slagen mij toch eventjes te doen vergeten wat ik zo vreselijk vind aan de klank van chromatische accordeons. En zo straf zijn Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer ook.
Elk nummer op deze schijf bezit een ziel die tot in de details bespeeld wordt zoals het lied zelf aangeeft. Terwijl het ene nummer bijzonder vrolijk is (L’heure bleue, Maria Clara) doet het ander dan weer heel melancholisch aan (Te lang alleen). In sommige nummers zit dan weer ongelooflijk veel pit (Juif errant) terwijl andere het dan weer moeten hebben van hun verhalend karakter (Appelboom). Ook musettes mochten absoluut niet ontbreken op deze schijf (La partida, Solitude heureuse). Het laatste nummer (Within five minutes) doet dan weer erg jazzy aan, een beetje vreemd maar wel erg knap voor twee accordeons.
Wat me zo doet vasthouden aan deze schijf is de perfecte blending tussen beide accordeonisten. Beide instrumenten spelen hun eigen melodielijnen. Deze zijn perfect van elkaar te onderscheiden en toch vormen ze één geheel. Elke lijn staat op zichzelf en toch kan ze niet zonder de andere.
Op twee nummers na (Mi yitneni of, dat een traditioneel Yiddish nummer is en La partida, geschreven door Carlos Bonnet) is elk nummer van de hand van Jean-Pierre.
Deze CD brengt mensen tot rust. Het is de ideale plaat ter aanvulling van een zondagmiddagse brunch met het gezin of vrienden. Het bevat heel wat rustig luistermateriaal.
Deze schijf is een fijn hebbedingetje, niet alleen voor mensen die van accordeonmuziek houden, maar ook voor hen die van het verfijnde chanson en kleinkunst houden.
Laat je onderdompelen in het Frankrijk van lang vervlogen dagen. Maak een reis in je hoofd en je zal merken dat je herboren terugkomt…

Bezetting:
• Jean-Pierre Guiran: chromatisch accordeon
• Cherie de Boer: chromatisch accordeon

eleentje
04/10/2006
© folkroddels.be

Origineel

Home Accordéon Mélancolique