Parade des Poules - CD Critique - Besprechungen - Reviews - Recensies - Críticas

"gaan zitten als voor een klassieke CD"

Samenspel - Novam

Begin maart is de tweede CD van het Nederlandse accordeonduo Accordéon Mélancolique uitgekomen. Een fraaie CD met bijna een uur lang accordeonmuziek, zoals een accordeon moet klinken. Zonder elektronica, zonder slagwerk, zonder begeleiding. Accordéon Mélancolique (Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer) laat voor de tweede maal horen dat een accordeon zelf een orkest kan zijn en al die dingen niet nodig heeft. Maar het duo laat meer horen. Het heeft een volstrekt eigen stijl ontwikkeld; geen nabootsing van bekende accordeonisten als Azzola, Galliano of Johnny Meyer. Het resultaat is een CD met instrumentale luisterliedjes, waarvoor je moet gaan zitten als voor een klassieke CD. Die volstrekt eigen stijl was reeds aanwezig op de eerste CD van Accordeon Mélancolique, L'imparfait du Coeur, die vooral veel succes in Scandinavië oogstte. Na zo'n eerste CD mag je je afvragen of die stijl zich kan handhaven. Die vraag kan nu bevestigend worden beantwoord. Die stijl wordt gekenmerkt door de zuivere droge stemming, zonder veel vibrato, door droefgeestige ingetogenheid en met veel improvisatie, waarbij het duo goed op elkaar inspeelt. Accordéon Mélancolique is zich zelf gebleven.

Wat staat erop de CD?
Het eerste nummer; Parade des Poules, is een eigen compositie van Jean-Pierre Guiran. Het nummer wordt begeleid door echte kippen, zoals die te horen zijn in de omgeving waar het duo woont, bij kasteel Sterkenburg.

Het laatste nummer laat horen hoe het duo op 25 februari ‘s ochtends om 6.05 uur wakker werd door getok en gekraai. "Vanaf toen betekent het kraaien van een haan voor ons een groet van of naar een ver land", schrijft het duo in het mooi uitgevoerde CD-boekje. En die verre landen laten zich goed horen op de CD:
Zuid- en Midden-Amerika, Schotland, 1ta1ië, Israe1, Griekenland, Frankrijk en Indonesië. Een aantal van de nummers zijn eigen composities en een aantal zijn traditioneel. Er staan ook meer bekende nummers op als Petite Fleur van Bechet en Volver van de Argentijnse tangozanger Gardel.

Voor degene die het accordeon in zijn zuivere vorm wil horen kan ik deze nieuwe CD van het duo Accordeon Melancolique van harte aanbevelen.

Het duo verzorgt diverse concerten met het repertoire van deze CD. Voor informatie daarover: www.acmel.nl

Leen Hoffman, 2002-3 CD-bespreking

Home Accordéon Mélancolique