CD Critique - Besprechungen - Reviews - Recensies - Críticas
Petits Fours Frais

Quintette, Nederland

Draai hem op een sombere dag en de zon gaat schijnen!
Een geweldige cd voor de liefhebbers van accordeonmuziek in Franse sfeer met hier en daar een vleugje Django. Maar deze cd ademt niet alleen de Franse sfeer, maar in sommige nummers ook de warme Zuid-Amerikaanse en in één nummer, Highland Reel, zelfs de Schotse sfeer.

We kennen Jean-Pierre Guiran natuurlijk als de accordeonist/zanger van het helaas verdwenen orkest Polytour. Maar Jean-Pierre treedt al jaren met zijn partner Cherie de Boer overal in het land (en daarbuiten) op als accordeonduo onder de naam Accordéon Mélancolique. Van een zestal optredens in de jaren 2001 – 2003 zijn live-opnamen gemaakt, waarvan deze cd een compilatie is. Bij de meeste van die optredens speelden gasten mee.

Van deze cd word ik gewoon blij en vrolijk. Alleen dat eerste nummer al. Zo opgewekt, zo lekker swingend, niet in het minst door de bijdragen van bassist Nick McGuire en gitarist John Ligthart. De donateurs die op onze aprilreünie zijn geweest hebben Nick kunnen zien en horen bij Pigalle44, waar hij de plaats heeft ingenomen van Simon Planting. Op deze cd speelt hij in tien van de veertien nummers. John Ligthart, levert zijn aandeel in zes nummers, waaronder solowerk in Passé Composé, een swingende bluesachtige eigen compositie van Jean-Pierre. Ook John is een bekende uit de vaderlandse Hot Club-scene. In Passé Composé blaast altsaxofoniste Thea van der Meer haar partijtje mee en dat doet ze ook in Parade des Poules. Het bekende Manha de Carnaval van Luìs Bonfa wordt in het Frans gezongen door Jean-Pierre, waarbij hij op de achtergrond wordt ondersteund door zangeres Jopie Jonkers. Jean-Pierre zingt ook in La Mer, waarin het duo Accordéon Mélancolique steun krijgt van bassist Nick McGuire. Die heeft een heel mooie solo in de ietwat melancholieke eigen compositie van Jean-Pierre Une Valse Anglaise S.V.P. Fapy Lafertins Aurore is het enige stuk op deze cd dat Accordéon Mélancolique zonder gasten speelt. Tap dancer en percussionist Antoon Aukes tenslotte is te horen in Passé Composé, Cirque Mazurque en het enigszins hilarische slotnummer Parade des Poules.

Alles bij elkaar een cd waar ik met veel plezier naar luister. Draai hem op een sombere dag en de zon gaat schijnen!

De cd kan worden besteld via de website van Accordéon Mélancolique, www.acmel.nl Doen!

Rien Nicasie


Home Accordéon Mélancolique