NEDERLANDS
FRANÇAIS
DEUTSCH
ENGLISH
ESPAÑOL
日本語
ohforsome blessing aquarelles gratitude les invites le nid aime
petits fours frais parade des poules l imparfait du coeur barcelona hattrick andere cds

Aquarelles ( 2015 - stam011 )

Album Gratitude

"Er ontstaat een intens luisterveld, waarin de magie van de composities zich kan ontvouwen." - meer

 

Bevat studio-opnamen van 15 composities van Jean-Pierre.

 

Prijs: € 14
(incl. porto en btw)

Beluisteren

Recensies

Frans
 • "Voilà une démarche poétique originale" - Accordéon & Accordéonistes, Frankrijk.
  Album Aquarelles

  Recensie CD Aquarelles

  Accordéon et Accordéonistes, Frankrijk

  "Voilà une démarche poétique originale"

  Cela doit être le sixième ou septième CD de ce duo hollandais atypique. Ces deux accordéonistes, Jean-Pierre Guiran et Cherie de Boer, sont ensemble depuis une bonne quinzaine d'années. S'ils peuvent tout jouer (comme en témoignent leurs précédents disques). le nouvel opus ne contient que des compos originales. Hormis Ebb and Flows, long morceau qui termine le disque, les titres excèdent rarement les deux ou trois minutes. Des petites mélodies égrenées simplement, en toute intimité. On a l'impression qu'ils jouent pour eux dans leur salon, et qu'ils ont accepté notre présence à condition que l'on se fasse tout petit.

  "Aquarelles" porte bien son nom. En effet, ce sont bien de petites peintures sonores délicates que le duo nous propose. Des airs qui, l'air de rien, vous attrapent pour ne plus vous lâcher. À l'opposé de toute virtuosité et même de toute technicité, ces compositions apaisées et apaisantes n'oublient pas que le silence fait aussi partie de la musique. Les deux dernières minutes du disque sont 'ailleurs des minutes de silence. Entre berceuses, musique de films et Erik Satie, voilà une démarche poétique originale.

  Francis Couvreux
  Accordéon et Accordéonistes - décembre 2015, France

Nederlands
 • "strakgetrokken en doorleefd " - New Folk Sounds, NL.
  Album Aquarelles

  Recensie CD Aquarelles

  "strakgetrokken en doorleefd "

  Het zevende album van het accordeonduo Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran kent wederom een andere aanpak. Was er bij voorganger Gratitude een rijkelijk verlangen naar een Frans terrasje in de avondzon, bij Aquarelles kruipen we in de huid van een schilderstijl. De kleurmengingen die ontstaan doordat de aquarelverf in de randjes in elkaar overlopen zijn het spannends, en dat hebben De Boer en Guiran vast weten te houden door interessante polyfonische composities te schilderen. Met enkel twee accordeons weet het tweetal een heel pallet aan kleuren aan te spreken om alle composities voor de eeuwigheid vast te leggen. Aquarelles bestaat voornamelijk uit trage maar opgewekte melodieën, die vooral klein gespeeld worden. Speelt de één een rijke en ritmische baspartij, dan kan de ander de vrije loop nemen met de sierlijke melodie.

  Sierlijk is het zeker want iedere kwaststreek begint en eindigt met een krul, en dat hoor en voel je in de frasering van het spel. Met souplesse rollen de vingers over de toetsen en knoppen, en wordt de balg met liefde en passie als een boek geopend en gesloten. Aquarelles verwijst niet alleen naar de verfstijl, maar vooral ook naar de sferen aan de waterkant, kijkend naar de zwanen, eenden en andere dieren die een waterplas kleurrijk maken. De waterdieren komen allemaal voorbij en worden met karakter en verve tot leven gewekt in het aquarellandschap. In de speelduur van ruim vijftig minuten passeren vijftien nieuwe inventieve composities van Jean-Pierre Guiran de revue, dromerige accordeonpracht waarmee het instrument meteen het negatieve imago van zich af kan schudden. Enkelkorige lijntjes die wel heel duidelijk aangeven waar de grenzen zijn van de waterige kleuren, strakgetrokken en doorleefd wordt het lijnenspel neergezet, zodat de kleuren wel kunnen vloeien, maar gedoseerd in de hand worden gehouden. Accordéon Mélancolique heeft wederom een sterk staaltje accordeonmuziek uitgegeven, en daarmee het repertoire voor twee accordeons rijkelijk aangevuld.

  Ron Janssen, 12 maart 2016
  NL

 • "Klein en fijnzinnig gespeeld" - Klank, NL.
  Album Aquarelles

  Recensie CD Aquarelles

  "Klein en fijnzinnig gespeeld"

  Al vele jaren volg ik met veel luisterplezier hoe de muziek van ‘Accordéon Mélancolique’ zich ontwikkelt. Hun nieuwste (2015) CD ‘Aquarelles’ is naar mijn smaak de mooiste tot nu toe. Het duo laat steeds vaker eigen composities horen wat een verademing is in een wereld waar je toch vaak grijsgedraaide, sleetse favorieten hoort. Ze hebben een geheel eigen minimalistische stijl ontwikkeld die rustgevend en filmisch aandoet en absoluut uniek is in de accordeonwereld.

  Klein en fijnzinnig gespeeld in een perfect samenspel. Bij hun muziek kom je tot rust in deze hectische tijden en waan je jezelf in even in een vredige, positieve en harmonische wereld. De korte momenten van stilte die ‘Accordéon Mélancolique’ bewust her en der in hun muziek aanbrengt zorgen ervoor dat het luisteren spannend en levendig blijft. Een aanrader !

  Jo Brunenberg, december 2015
  Klank, NL

 • "Er ontstaat een intens luisterveld, waarin de magie van de composities zich kan ontvouwen." - Muziekwereld, NL.
  Album Aquarelles

  Recensie CD Aquarelles

  "Er ontstaat een intens luisterveld, waarin de magie van de composities zich kan ontvouwen."

  Cherie de Boer en Jean·Pierre Guiran spelen reeds sinds 1984 samen als accordeon-duo. Deze plaat is hun zevende en bevat studio·opnamen van vijftien nieuwe composities van Jean-Pierre. Dat is volgens mij voor AM de eerste keer dat ze alleen eigen werk spelen. Dat valt in eerste instantie helemaal niet op omdat de vijftien stukken op deze cd allemaal als evergreens overkomen. Het duo heeft zich gespecialiseerd in het boetseren met stilte. Alle franje wordt vermeden waardoor er een intens luisterveld ontstaat waarin de magie van de composities zich kan ontvouwen.

  De stukken zijn gebaseerd op water met titels als 'Mermaid', 'Quicksand' en 'Watercave' en zo voelt het ook. De beide musici zijn zodanig met elkaar vervlochten dat het samenspel de luisteraar moeiteloos in rustiger vaarwater doet belanden. Het is verstillende muziek die zeer smaakvol is gespeeld en vakkundig is opgenomen; ieder detail is kraakhelder aanwezig. Erg mooi!

  Muziekwereld, nr 4 december 2015
  NL

 • "Watermuziek dus, met een knipoog naar Händels Water Music. Moderner, maar eveneens een plezier voor het oor." - Klank, NL.
  Album Aquarelles

  Recensie CD Aquarelles

  "Watermuziek dus, met een knipoog naar Händels Water Music. Moderner, maar eveneens een plezier voor het oor."

  Zondag 20 september presenteerde het Nederlandse accordeonduo Accordéon Mélancolique zijn zevende cd in een klein concertzaaltje in Blaricum. De presentatie ging uiteraard gepaard met een concert. Daarin liet het duo, bestaande uit Cherie De Boer en Jean-Pierre Guiran, muziek horen van de nieuwe cd en van vorige cd 's. De nieuwe cd met als titel Aquarelles staat in het teken van water. Watermuziek dus, met een knipoog naar Händels Water Music. Moderner, maar eveneens een plezier voor het oor. In het zaaltje hingen prachtige schilderijen van Cherie van 'waterlandschappen' met drijvende bloemen, vooral waterlelies. Wat het duo ten gehore bracht, lieten de schilderijen zien; een prachtige kunstzinnige combinatie. Deze cd bevat uitsluitend eigen composities van Jean-Pierre. Heerlijke, rustige muziek, virtuoos gebracht. Zelf vind ik - maar dat is heel persoonlijk- de nummers 1,2 en 15 erg mooi en nr.13 wat minder zij het dat de vibratie daarin prima de titel {Zwemmen in de winter} van het stuk weergeeft, maar dat komt omdat ik niet van tremelo houd.

  Het is een authentieke, fraai vormgegeven cd met 15 prachtige accordeonnummers

  Leen Hoffman in Klank, 4e kwartaal 2015
  NL

2015 - stam011 - nlc361501001 - 8714337001617 - Aquarelles - Accordeon Melancolique
facebooklast.fmlinkedintwitteryoutube