NEDERLANDS
FRANÇAIS
DEUTSCH
ENGLISH
ESPAÑOL
日本語
ohforsome blessing aquarelles gratitude les invites le nid aime
petits fours frais parade des poules l imparfait du coeur barcelona hattrick andere cds

Le Nid Aimé ( stam008 - 2006 )

Album Le Nid Aimé

"Classic FM draaide regelmatig Merel" Een hoop fijne melodietjes - HP | de Tijd.

Verstild als het prachtige Appelboom" - Folk Forum. meer

Vol eigen composities en arrangementen.

Prijs: € 14
(incl. porto en btw)

Beluisteren

Recensies

Nederlands
 • "gewoon de pure schoonheid" - Mazzmusikas. NL.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Mazzmusikas

  "gewoon de pure schoonheid"

  Wie het over Nederland en accordeonmuziek heeft, kan niet om Accordéon Mélancholique heen. Dit duo, bestaande uit Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer, woonachtig in Driebergen gelegen in de provincie Utrecht, bespeelt al jaren de chromatische accordeon. Met Le Nid Aimé zijn ze alweer aan hun vierde cd toe. Ik kwam Jean-Pierre Guiran op het spoor toen hij met zijn eerste groep Orkest Polytour twee schitterende cd's uitbracht boordevol swingjazz, musette, Franse chansons en zigeunermuziek. Eind jaren 90 vormt hij een duo met Cherie de Boer en dan verschijnt ook hun eerste cd L'Imparfait Du Coeur. Vervolgens krijgen we Parade Des Poules en het live-album Petits Fours Frais, met daarop o.a. ons aller Koen De Cauter, voorgeschoteld./p>

  Op hun nieuwste (2015) cd horen we enkel twee chromatische accordeons. Geen extra instrumenten, gewoon de pure schoonheid, éénvoud en klanken van twee accordeons bespeeld door twee uiterst competente accordeonisten. Hun repertoire bestaat uit een veelvoud aan stijlen, ook op deze cd: jazzy swing, Franse musette, Yiddische muziek, een Venezolaanse wals, melancholische zowel als zeer opgewekte en vrolijke muziek. De meeste songs – op de Yiddische traditional Mi Yitneni Of en het Zuid-Amerikaanse La Partida na – zijn van eigen makelij. De titel van de cd en de inhoud van een deel van de songs verwijst naar de huiselijke warmte, de natuur en het landelijke karakter van hun woonomgeving. Dat merk je aan het hoesje van de cd (een fraai aquarel van Cherie de Boer), de foto's binnenin en een gedicht van Tjeerd Buwe (pseudoniem van de Utrechtse professor Dr. T.B. van Wimersma Greidanus). Samen met deze dichter brengen ze een concertprogramma, Puur Natuur, dat uit accordeonmuziek, zang en poëzie bestaat en een ode aan de natuur in al zijn vormen is. Ik heb bij eerdere gelegenheden, o.a. na het verschijnen van de Orkest Polytour cd's en de eerste Accordéon Mélancolique cd's, al eens de oproep gelanceerd of er iemand het ziet zitten om dit duo in België aan optredens te helpen. Misschien lukt het deze keer. Wie op zoek is naar leuke accordeonmuziek uit de vier windstreken van onze planeet – ze brengen zowat alle wereldmuziekstijlen die je jezelf maar kan inbeelden – neemt als de gesmeerde bliksem con-tact op met Jean-Pierre via info@acmel.nl. Ze verdienen het.

  Ben Vanhoegaerden, Mazzmusikas 71
  Klank

 • "eigen unieke stijl, waardoor je ze uit duizenden herkent" - Muziekwereld.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Muziekwereld

  "eigen unieke stijl, waardoor je ze uit duizenden herkent"

  Het accordeon-duo Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer, bekend als Accordéon Mélancolique, komt met de CD ‘Le Nid Aimé’. Op dit album, hun vierde inmiddels, wordt eigen werk gespeeld aangevuld met een Jiddische traditional en een werk van Carlos Bonet. Beide musici kennen elkaar al jaren en voelen elkaar feilloos aan. Er wordt soepel en vaak ook verstild gespeeld. De opname is mooi droog gebleven wat de intimiteit zeer ten goed komt. Geen gelikte galm maar het pure geluid met de aanslag van de toetsen erbij, het geeft de indruk alsof ze bij je in de kamer staan te spelen, lekker direct. Het bijzondere aan dit duo is dat je ze niet met andere accordeonisten kunt vergelijken . Door de jaren heen hebben ze hun eigen unieke stijl ontwikkeld, waardoor je ze uit duizenden herkent. Erg mooi. Voor de liefhebbers is binnenkort ook de bladmuziek van dit album beschikbaar.

  rakenDra Smit, 2006
  www.ntb.nl

 • "oerdegelijk en het blijft boeien tot de laatste minuut" - New Folk Sounds.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  New Folk Sounds

  "oerdegelijk en het blijft boeien tot de laatste minuut"

  Jean Pierre Guiran en Cherie de Boer zijn er wederom in geslaagd om mooie accordeonklanken vast te leggen op de zilveren schijf. Ditmaal vind ik de muziek meer ingetogen en nog geslaagder. Accordéon Mélancolique speelt accordeonmuziek die je nog zelden hoort maar wel heel aanstekelijk is Op dit album horen we veelal composities van Guiran, die op zijn beurt de invloeden haalde uit de Argentijnse, Parijse en Italiaanse muziek. Het kleurrijke gezelschap is van alle markten thuis en speelt op hoog niveau en met enthousiasme muziek uit zowat de hele wereld. Maar al die invloeden zijn in hun accordeonkoffers een eigen leven gaan leiden en komen daar vol overtuiging en sfeervol weer uit via de luchtdoorvoer van de balginstrumenten. De twee accordeons zijn ieder op een kanaal in het stereobeeld geplaatst, met een lichte overloop om het geheel gebonden te houden. Om beurten nemen ze de solo voor de rekening, terwijl de ander effectief en doeltreffend begeleidt zonder de solerende muzikant te storen in diens spel. De Boer en Guiran zijn duidelijk levensgenieters met oog voor detail en eenvoud. De accordeons klinken het ene moment heel melancholisch, en op andere momenten humoristisch en soms even hilarisch. De pure sound van twee accordeons in harmonie, waar hoor je dat nog? Het beminde nest is oerdegelijk en blijft boeien tot de laatste minuut.

  Ron Janssen, dec 2008
  www.newfolksounds.nl

 • "Nestdrang" - Samenspel.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Samenspel

  "Nestdrang"

  Je hoeft geen virtuoos te zijn, je hoeft geen duur instrument te bezitten je hoeft geen accordeon met melodiebassen te hebben je hoeft geen conservatorium te hebben gevolgd je hoeft geen klassieke opleiding te hebben gevolgd om uitstekend muziek te kunnen vertolken op het accordeon.

  Dit kwam bij me op, toen ik op 13 augustus jl. Accordéon Mélancolique hoorde op de Dag van de Romantische Muziek in Rotterdam. Op één van de zes podia in het park onder de Eurornast speelde dit duo, bestaande uit Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer een uur lang muziek van zijn nieuwe CD Le Nid Aimé (Het beminde nest). Het is al zijn vierde CD en een vijfde is in voorbereiding. Op deze CD staan vooral composities van Guiran zelf; mélancholische, goed in het gehoor liggende en rustige muziek, waarin je de stijlen herkend van blues en van Zuid-Amerikaanse, Franse en Jiddische muziek. Het publiek luisterde belangstellend; geen luisteraars die zich van het ene podium naar het andere spoeden om overal enkele noten op te vangen, nee publiek dat tot het eind bleef en geleidelijk aangroeide. Er waren zelfs luisteraars die speciaal een lange afstand hadden afgelegd om speciaal hun favoriete Accordéon Mélancolique te kunnen zien en horen.

  Wat maakt dit accordeonduo zo aantrekkelijk? Wellicht zijn eenvoud, waarop je je overigens niet moet verkijken. Het duo speelt zuiver, heel goed op elkaar afgestemd, met plezier op eenvoudige accordeons (een gedeukte Hohner Lucia III uit 1970 en een Guerrini Classic uit 1990), recht uit het hart. Zijn nieuwste (2006) CD gaat over het thema naar huis of nestdrang. Niet alleen de CD, ook het bijbehorende CD-boekje is fraai. Centraal daarin staat een gedicht van Tjeerd Buwe (pseudoniem van de Utrechtse Prof. Dr. T. B. van Wimersma Greidanus), Naar Huis. In de concerten Puur Natuur van Accordéon Mélancolique draagt Buwe gedichten voor van hem zelf en van anderen. Elk nummer op de CD wordt in het boekje treffend met één zin neergezet. De omslag van het boekje is een passende aquarel van Cherie de Boer en met foto's van Monique Kortbeek wordt aangegeven wat beide muzikanten onder nestdrang verstaan. De kenners herkennen hierin het huis van beide muzikanten naast het kasteel Sterkenburg in Driebergen; een inspiratie voor hun muziek.

  Leen Hoffman,
  Samenspel, Novam 2006-4

 • "Simpel as can be" - HP de Tijd.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Hp de Tijd

  "Simpel as can be"

  Voor Accordéon Mélancolique heb ik een zwak sinds ik ze zag optreden in het kleinste theatertje van Amsterdam. Simpel as can be, twee accordeons en een hoop fijne liedjes. Hun nieuwste (2006) cd, Le Nid Aimé, doet je denken aan een herfstig Parijs, waar je hand in hand met je liefje langs de oevers van de Seine loopt. Niet wereldschokkend, maar wel erg fijn.

  Alexandra Besuijen & Jan Zandbergen,
  HP de Tijd

 • "Verstild als het prachtige Appelboom" - Folk Forum.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Folk Forum

  "Verstild als het prachtige Appelboom"

  De accordeon verheugt zich in toenemende belangstelling. Niet enkel in de volkse muziek, maar ook in andere stijlen. Brugge pakt al enkele jaren stevig uit met het festival Airbag. Ook ons land krijgt vanaf komend voorjaar een groot (rondreizend) festival: De Accordeonslag. Het instrument wordt tussen de schuifdeuren vandaan getrokken. Belgische folkmuzikanten pikten al decennia terug aan bij die internationale trend. Ons land volgt zoetjesaan.

  Afgelopen jaar vond het trio Pot, van Lienen & Baumgarten (twee diatonische accordeons en contrabas) met hun album Speeldoosje definitief aansluiting bij interpretaties van progressieve Vlaamse en Franse folkies. Een ander opmerkelijk Nederlands gezelschap, Accordéon Mélacolique, zoekt het met internationaal succes in een nostaligischer richting. Zij doen het op twee chromatische klavier-accordeons. De eigen composities op hun jongste (4de) album Le Nid Aimé (Het Beminde Nest) vinden hun inspiratie in verschillende muzikale tradities.

  Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer uit Driebergen bespeelden al podia in Duitsland, Frankrijk, België, Spanje, IJsland en Denemarken. In eigen land maakten ze tournees langs tal van zalen. Hun eerste CD L'imparfait du Cœur werd uitgebracht mei '98. Het Zweedse Dragspels Nytt riep hem uit tot de beste accordeon-CD van 1999. In 2002 verscheen het album Parade des Poules, een jaar later het live-album Petits Fours Frais.

  Le Nid Aimé straalt een aangename soberheid uit. Pure accordeonmuziek met citaten uit mediterrane, Parijse, jiddische en zuidamerikaanse sferen. Hier ‘n bluesje, daar wat jazz, dan weer een musette, of iets walserigs. Allemaal voorzien van een eigen handschrift, dat wil zeggen virtuoos maar droog spel, subtiel, geen opsmuk, enkel twee accordeons, zonder studiotrucs kraakhelder vastgelegd waarbij geruis van toets- en knoppenbewegingen niet wordt weggepoetst. Het samenspel klikt. De afzonderlijke partijen vloeien als vanzelf in elkaar over.

  De chromatische klavier-accordeons van Guiran en De Boer zijn een Guerrini Classic (1990), een Hohner Lucia III (1970) en een Serenelli Olymphonic (1960). De vijftien nummers op Le Nid Aimé - dit keer bijna uitsluitend eigen composities en arrangementen - zijn opgenomen in de Sterkenburg Studio in Driebergen. Guy Roelofs legde er de laatste hand aan in zijn Fuaime studio in Breda. Het cd-boekje biedt info in het Engels, Frans en het Nederlands. Bij elk nummer staat een sfeertypering, zoals bij Te Lang Alleen: Melancholic sounds to cherish, Des sons mélancoliques à chérir, Melancholieke geluiden om te koesteren...

  Ondanks de jazzy swing van het afsluitende Within Five Minutes, blijf je na ruim vijftig minuten achter in een warme dromerige sfeer. Niet dat het allemaal zo ingetogen klinkt als het titelnummer en Te Lang Alleen. Of zo verstild als het prachtige Appelboom en de opener Le lac Minor. Het zegt trouwens genoeg dat Guiran en De Boer dat nummer opnamen ‘aansluitend op een wandeling langs een meertje bij het vallen van de avond.' Nee, bij AM speelt het zich niet allemaal in de schemering af. L'Esprit du Sud maakt dat zonneklaar, zoals ook Kripi Kripi met haar pittige schwung. Parijs klinkt door in het meeslepende Solitude Heureuse waarmee Guiran zichzelf een hart onder de riem steekt na een mislukte relatie. Het van een merel geleende deuntje in Merel stemt ook al opgewekt.

  Maar goed, het duo draagt niet voor niets de term mélancolique in zijn naam. Daarbij past een yiddishe traditional als Mi Yitneni Of en de gypsie-nostalgie van Juif Errant. Op een of andere manier primeert dus toch het dromerige. Dat hangt natuurlijk ook samen met de weemoed en heimwee die spreekt uit de titel van het album, Het Beminde Nest. Om de nestdrang te onderstrepen siert het gedicht Naar huis van Tjeerd Buwe (pseudoniem van de Utrechtse Prof. Dr. T. B. van Wimersma Greidanus) het cd-hoesje; alleen al die openingszin...: ‘Ik wou dat ik naar huis wou...'. Dat sfeertje wordt nog eens fraai benaderd door de passende aquarel van Cherie de Boer op de omslag van het cd-boekje.

  Henk - Waardering 8
  www.folkforum.nl

 • "Alleen accordeon en toch klinkt het als volwaardige muziek" - Syncoopnieuws.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Syncoopnieuws

  "Alleen accordeon en toch klinkt het als volwaardige muziek"

  Accordeon Melancolique bestaat uit Jean-Pierre Guiran en Cherie de Boer. Met Le nid aimé (het beminde nest) brengt het accordeonduo z'n vierde cd uit, waarop een vijftiental stukken ten gehore worden gebracht. Het leeuwendeel ervan is gecomponeerd door Guiran. Invloeden zijn er van onder andere musette, Italiaanse volksmuziek, filmmuziek, klezmer en merengue.

  De twee accordeonisten vullen elkaar prima aan. Ondanks het feit dat er op de cd geen enkel ander instrument te horen is, klinkt het geboden repertoire als volwaardige muziek. Bij alle nummers word een korte uitleg vermeld, zodat de luisteraar alvast in de juiste sfeer kan komen.

  De voorkeur van JP en Cherie ligt op dit album bij het meer pastorale werk, hoewel een opzwepende Zuid- Amerikaanse dans of een swingende zigeunermelodie niet wordt geschuwd.

  Hans van Deelen
  home.planet.nl/~heij1794/syncoopnieuws/archief/2007/26.html

 • Engels
  "Delicate almost to the point of minimalism" - Dirty Linen.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Dirty Linen

  "Delicate almost to the point of minimalism"

  This recording by accordion duo Jean-Pierre Guiran and Cherie de Boer is delicate almost to the point of minimalism. Just two accordions, one playing mostly single-line melodies while the other plays crisp little rhythms in chords. They try on a lot of different styles like hats in a thrift store – swing, Caribbean, Latin, Yiddish, and of course French – and they all have the pensive quality of someone deciding which one suits best. It’s appealing in a quiet, unpretentious way. A very sweet, understated release.

  Review by Peggy Latkovich, April/May 2007
  Dirty Linen, The magazine of folk and world music, USA

 • "Melodies are always memorable" - Accordions Worldwide.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Accordions Worldwide

  "Melodies are always memorable"

  In the course of defining a harmonious world Jean Pierre Guiran and Cherie de Boer are in a world made up of little things one could say, but that does not mean things of little importance. Guiran, who is the composer of nearly all the tunes, always retains a welcoming sound, where melodies are always memorable and discords have no right to be present. This happens despite the varied musical styles from tango to waltz, from swing to klezmer music.

  Rather than describe the individual tunes which despite their variety remain strangely homogenous and therefore difficult to say which one in particular stands out given the high level of all of them, it is perhaps easier to allow the listener to approach the musicality of the Dutch duo via the fact that in the accompanying booklet there is a poem by T Buwe entitled “Home”, or the cover which has a delightful watercolour by De Boer, or indeed how the title itself leads to the poeticism of the accordion pair. Here then, listening to the CD and recalling all these aspects, it is a little like being invited to someone’s house where the cordial, never overwhelming, conversation allows us to spend a very pleasant afternoon enjoying some pastries and sipping a tea.

  Renato Belardinelli, December 2006
  www.accordions.com

 • Duits
  "Wer gleichzeitig traurig und glücklich sein kann, ... " - Folker!
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Folker!

  "Wer gleichzeitig traurig und glücklich sein kann, ... "

  Das Akkordeonduo aus den Niederlanden trägt seinen Namen zu Recht. Die leise, filigrane Spielweise irgendwo zwischen Tango und Straßenmusik hinterlässt Wehmut und Sehnsucht. Wer gleichzeitig traurig und glücklich sein kann, sollte diese CD als Soundtrack wählen.

  Folker.de, Deutschland

 • Frans
  ".. l'impression de connaître alors qu'on les entend pour la première fois" - Etudes Tsiganes
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Etudes Tsiganes

  ".. l'impression de connaître alors qu'on les entend pour la première fois"

  Rien à voir avec le swing manouche si ce n'est que l'un des deux accordéonistes, Jean-Pierre Guiran faisait partie il y a une dizaine d'années, de Polytour, excellent groupe de swing musette. Accordéon mélancolique est le nom du duo qu'il forme depuis 1999 avec sa compagne Chérie de Boer : 2 accordéons touches-piano pour une musique instrumentale sans prétention visant à l'essentiel : le sentiment, la tendresse. Si ce nouveau CD est dans la lignée du précédent (" L'imparfait du cœur ", 1999), il ne comprend cette fois que des compositions de J.-P. Guiran ou presque (13 sur 15) : des thèmes évidents comme la pluie qu'on a l'impression de connaître alors qu'on les entend pour la première fois.

  J.-P. Guiran fait preuve d'une vraie fraîcheur d'inspiration : valse (Solitude heureuse), ballade ou morceaux qui swinguent davantage (Kripi, Kripi, L'heure bleue, Within five minutes…), des mélodies très musique de films qui suscitent des images (cf. le superbe Merel ou le mélancolique Appelboom) C'est la force de ce disque singulier à l'écart des modes de tous poils, réalisé en 2002, 2005 et 2006 avec de tous petits moyens. Chérie de Boer assure pour l'essentiel un accompagnement en accords tandis que J.-P. Guiran joue la mélodie et prend les chorus ; Poésie, sensibilité et humour ne sont pas les moindres qualités de ce duo hollandais qui, l'air de rien fait de la vraie et belle musique ; un CD au climat intimiste qui s'écoute avec beaucoup de plaisir.

  Francis Couvreux, Etudes Tsiganes
  https://www.etudestsiganes.asso.fr/musiques/chroniques.html

 • Italiaans
  "un mondo di piccole cose, ma non per questo poco importanti" - Accordions Worldwide.
  Album Le Nid Aimé

  Recensie van Le Nid Aimé

  Accordions Worldwide

  "un mondo di piccole cose, ma non per questo poco importanti"

  Jean Pierre Guiran e Cherie de Boer proseguono nella definizione di un mondo armonioso, un mondo di piccole cose si potrebbe dire, ma non per questo poco importanti. J.P. Guiran, che è il compositore di quasi tutti i brani, mantiene sempre la rotta di un suono accogliente, dove le melodie risultano sempre memorizzabili e le dissonanze quasi sembrano non avere diritto di cittadinanza.

  Ciò avviene nonostante i riferimenti musicali siano i più svariati, dal tango al valzer, dallo swing alla musica klezmer. Più che cercare di descrivere i singoli brani, che risultano stranamente omogenei pur nella loro diversità e tra i quali è anche difficile evidenziarne qualcuno dato il buon livello di tutti, è forse più utile, per avvicinare l’ascoltatore all’ambito musicale del duo olandese, segnalare il fatto che nel booklet sia presente una poesia di T. Buwe intitolata “Home”, o che la copertina sia un delizioso e tenue acquarello dipinto dalla De Boer, o rilevare infine come già il titolo ci indirizzi decisamente verso la poetica della coppia di fisarmonicisti .

  Ecco, ascoltare il CD tenendo presenti questi aspetti è un po’ come essere invitati a casa di qualcuno la cui conversazione amabile e mai soverchiante è in grado di farci trascorrere un pomeriggio assai piacevole, magari gustando dei pasticcini e sorseggiando un thè.

  Recensioni CD - Renato Belardinelli, December 2006
  www.accordions.com

2006 - stam008 - nlc360600801 - 8714303712493 - Le Nid Aime - Accordeon Melancolique
facebooklast.fmlinkedintwitteryoutube